הניצחון היהודי של AEG טלפונקן מתקשורת הרסנית 1941 ועד לעצמאות 2012

בתקופה הנוכחית אנו מציינים שלושה מועדים חשובים לעם היהודי: יום השואה והגבורה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ויום העצמאות למדינת ישראל. לאור האירועים ראיתי לנכון להעלות על הכתב את הסיפור הבא:

לפני 71 שנה (השנים של לפני השואה) היתה חברת AEG טלפונקן בבעלותו של המיליונר היהודי ולטר רטנאו. טלפונקן הפכה לחברה מומחית בייצור טלגרף, אלחוט וטלוויזיה. בשנת 1941 נרצח רטנאו על ידי המשטר האיום עקב היותו יהודי וטלפונקן הולאמה על ידי הנאצים ושרתה את הצורר הנאצי בתקשורת הרסנית.

בפולין, שנתיים לאחר מכן, גילה נער יהודי בן חמש עשרה, שכל שהיה לו אבד ואיננו – חיסול הגטו היהודי בעיר הולדתו גרודנו הותירו לבדו, בלא משפחה קרובה ומגוננת. הנער פליקס זנדמן, נאלץ להסתתר בבור קטנטן מתחת לבית איכרים פולנים, במשך שנה וחצי. לא היה לו דבר מלבד משאבים פנימיים של דמיון ונחישות, ורצון עז למצוא טעם בהמשך החיים. דודו מצד אמו היה חברו לבור ובחשכת המחבוא מפני חרב הנאצים, לימד אותו פרקים במתמטיקה ופיסיקה.

על יסוד ההשכלה הזאת היה זנדמן עתיד לזכות, לאחר המלחמה, בדוקטורט לפיסיקה של אוניברסיטת סורבון בפריס.

ב – 1956 הגיע לארצות הברית, ושם אחת מתגליותיו פורצות הדרך הפכה לתשתית של חברה משגשגת בשם וישיי אשר יסד בשנת 1962.

בשנות ה-80 של המאה ה-20 רכש פליקס חברות שונות בהן דייל האמריקנית, ספרניס הצרפתית ודרלוריק הגרמנית.

הסיפור המיוחד לסגירת המעגל מול הצורר הנאצי, היה רכישת חברת AEG טלפונקן הגרמנית שנקלעה לקשיים, כן, זו החברה שהייתה לפני תקופת השואה בבעלות המיליונר היהודי ולטר רטנאו שנרצח.

ד"ר פליקס זנדמן, זכה גם להעניק לביטחון המדינה מכישרונותיו ולימים תרם לצה"ל את הפתרון לייצור קנה טנק איכותי שהיה תקוע אז בשלב הייצור. מאותו היום, הטנק המיוחד, "טנק המרכבה" הפך לכלי המלחמה מהמדויקים ביותר בעולם.

שנת 2012 , כל מכשיר תקשורת סלולארי בעולם נושא רכיבים זעירים של חברת וישיי.

מפעליה של וישיי המייצרת רכיבים אלקטרונים מצויים כיום בכל רחבי העולם ומעסיקים 16,000 עובדים.

בישראל מצויים 4 מפעלים המעסיקים 3,700 עובדים.

 

לפני כשנה, הלך לעולמו ד"ר פליקס זנדמן והותיר אחריו מורשת נחישות, התמדה וגאווה לאומית.