לטוס לחו"ל: להיות מחובר מבלי להתרושש

פסח מתקרב וכשמרגישים את חג החירות, רבים מאיתנו מחליטים לצאת לחופשה קצרה להתאורר בחו"ל. הנסיעה היא אומנם חופשה מהעבודה, מחיי היום יום והשגרה, אך היא אינה כוללת התנתקות וחופש מהצורך להיות מחוברים בכל רגע, והכוונה שלי למכשיר הסלולארי.

מה לעשות, אבל בתקופתנו החבר הצמוד ביותר אלינו זה המכשיר הסלולארי, והעדות "הקשה" ביותר הינה אחוז החדירה המרשים והמוביל בעולם במעבר מ Phone ל Smart Phone בדגש על החכם. הוא כל כך חכם שהשתלט עלינו בצורה מוחלטת, כל כך קל ונגיש לגלוש באינטרנט, לשלוח הודעות להיות מחוברים למייל העיסקי והפרטי, להיות מחוברים כמובן ל facebook ו LinkedIn וכמעט שכחתי גם לדבר לפעמים. ההשתלטות חוצה גבולות וארצות וכשאנו נוסעים לחו"ל, ברור שגם שם צריכים להיות זמינים בטלפון החכם שלנו, רצוי בכל רגע, ואם לא נשים לב ונתפתה, נשלם ובגדול. רק בשביל להדגים – בנסיעה קצרה של 5 ימים, נעשה כמה שיחות מהירות ביום, נשלח כמה MMS עם תמונה נחמדה ונגלוש כדי להתעדכן וההפתעה בדמות חשבון של מאות ש"ח אם לא יותר תחכה לנו בארץ, וראיתי כמה הפתעות כאלה וזה ממש לא נעים.

מה לעשות? איך להיות מחוברים אך יחד עם זאת לא לשלם את המחיר (בכסף). הפתרונות קיימים ואני לא ממציא אותם, אלא מביא לתשומת לב כולנו ולמודעות. מראש, אני מכוון לנוסע הפרטי, כי כשהכסף משולם מכיסנו אנו מוכנים להקשיב ולנקוט בצעדים שלא תמיד נוחים כפי שנוח להשתמש ולשלוף את הטלפון הרגיל שלנו, עם המספר שכולם מכירים. אני לא מנסה לעקוץ, אבל כעובדה, בנסיעה עסקית "הכל הרבה יותר קשה", ותירוצים ללא סוף איך יתכן שחזרנו עם חשבון סלולאר חו"ל כל כך גבוה ומנופח. אולי אם נחשוב פרטי גם בנסיעה עסקית, נרויח.

אחרי הקדמה כל כך ארוכה, ננסה לעשות סדר מבלי לברוח מהצורך והרצון של רבים ליסוע עם המכשיר הקבוע שלנו. דבר ראשון, כפי שתמיד אומרים – בכל חיסרון נוכל למצוא גם את היתרון ובמקרה של סלולארי בחו"ל, הטלפון החכם מציע לנו גם דרכים להתייעל ולחסוך, אם רק נפעל נכון.

הנגישות הפשוטה והאוטומטית לרשתות WiFi מאפשרת לנו לנצל את כל היתרונות של המכשיר החכם ולבצע את כל הפעולות בצמצום הוצאות משמעותי ואפילו מבלי לשלם כלל, אם נבצע שתי פעולות:

1. נגדיר סינון שיחות בטלפון הסלולארי שלנו – בכך איפשרנו רק למי שיש ברשותו את קוד הגישה לחייג אלינו לחו"ל. להזכירנו, שבחו"ל כל שיחה נכנסת עולה ולא מעט.

2. שינוי קטן בהגדרות הטלפון החכם – כניסה לתפריט הגדרות, אלחוט ורשתות, סימון "הפעל Wi-Fi" וביטול חיבור תקשורת (תקשורת נתונים בנדידה תמיד צריך להיות מנותק).

מרגע זה, נשלוט על תעבורת השיחות בנדידה וכן לא נופתע מהתחברות לתקשורת נתונים, דרך ספקי הסלולאר בחו"ל.

עתה, את אותן שיחות יומיות שכל כך חשוב לנו לבצע (כי שכחנו שיצאנו להתאוורר) נעשה בבית הקפה או במלון או בכל מקום שבו יש רשת Wi-Fiפתוחה באמצעות אפליקציות חינמיות כגון Skype, Viber, Tango ועוד רבות הזמינות בחנויות ה Apps של אפל וגוגל, ובשמחה נשלב גם וידאו בשיחה. את ה SMS נשלח למשל גם ב WhatsApp, נוכל לגלוש ולהתעדכן ברשתות החברתיות השונות, נעלה תמונות, ואפילו נישאר מחוברים למייל. ככה אף אחד לא יפספס את העובדה שיצאנו לנפוש ולהתאוורר. מכל הסיפור נפסיד דבר אחד, לא נהיה מחוברים בזמינות מלאה ומיידית אלא כל פעם שנעבור ליד רשת Wi-Fi פתוחה. מניסיוני, ברבות מרשתות בתי הקפה והמסעדות המובילות יש גישה פתוחה לרשת Wi-Fi ומצאתי את המאמץ הקטן כדאי ומשתלם.

אם חייבים את הזמינות בכל רגע אוכל להמליץ על שני פתרונות שאני אישית נוקט בנסיעה לחו"ל. האחד, להצטייד ב SIM מקומי מבעוד מועד ויש מספר חברות שיכולות לעזור בכך בארץ והשני, חבילות בסיסיות של ספקי הסלולאר הישראלים. שני אמצעים אלו מספקים פתרונות הן לשיחה והן לתקשורת נתונים, אך יש לשים לב שחבילות נוטות להיגמר מהר והמעבר לתעריפים רגילים וגבוהים אינו מורגש. לכן, אני מציע להתייחס לחבילות ספקי התקשורת כמענה לצורך מיידי/חירום ולא להתבסס כקשר העיקרי.

והעיקר שתהיה חופשה נעימה ובטוחה